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Pomerado Cemetery District 
Rules and Regulations 

 

Interments 

1. Pursuant to California law, only a qualified resident or taxpayer of the Pomerado Cemetery District, or a qualified former 
resident or taxpayer of the District may be interred on District property. Non-resident fees shall be charged for interment of a 
person not living or paying property taxes in the District at the time of death, who is eligible for burial in Pomerado Cemetery 
District by Section 9061 of the California Health and Safety Code.  
 

2. Families are requested to call the cemetery office in advance to schedule an appointment to make arrangements, however 
staff will make every attempt to coordinate families who are at-need.  
 

3. Prior to the commencement of any interment or burial service, all necessary documentation required by the District must be 
fully executed and in the possession of the District. Such documentation shall include, but not limited to, an Interment Order 
and Interment Permit. No interments shall be made or other services rendered until all fees are paid. Interments shall require 
48 hour notice, excluding weekends and holidays; however that does not guarantee that you will get your requested interment 
date and time.  
 

4. The remains or cremated remains of the deceased shall be brought to the cemetery in a closed casket, urn or other approved 
container. Caskets, Urns and other containers shall not be opened in the cemetery.  
 

5. An approved encasement shall be used in every interment. When any encasement is purchased from or provided by persons 
or entities other than the District, a handling fee as established by the District shall be charged.  
 

6. A minimum of a cloth covered wood casket with handles is required for all interments except cremated remains. A durable 
container is required for all cremated remains.  
 

7. No opening or closing of an interment space shall be made by anyone except employees of the Cemetery District. Interments 
shall be made Monday through Friday, between the hours of 9:00 am and 1:00 pm. No services shall be performed on 
weekends or on District Holidays. The client shall have no more than one hour from their scheduled burial to complete their 
service. Funerals departing from the cemetery after the specified time shall be subject to a detention fee.  
 

8. For safety reasons, all burial services will be conducted in a designated committal area. No viewing (witnessing) of the casket 
or urn lowering is permitted.  
 

9. The General Manager may refuse to perform any service or prepare any grave or niche for interment if conditions may be 
unsafe or dangerous to persons or property.   
 

10. Maximum burials allowed per standard grave: 2 standard OR 4 cremations. Maximum burials allowed per cremation grave: 
2. No additional burials will be allowed once the terms of the contract have been fulfilled. 
 

11. Except when ordered by a Court, disinterments will be at the discretion of the General Manager.  
 

12. If the owner of the interment rights determines that he or she has no further need for a lot, the owner may request the District 
purchase said lot back by submitting a written request. If the District elects, in its sole discretion, to buy back said lot, the 
purchase price shall be in the same amount as the original purchase price minus the Endowment Care and Administration 
Fee. The owner of the interment rights may transfer the interment rights to an eligible person.  
 

Cemetery Operations 
Visitation Hours – 6:00 am to 6:00 PM Daily – Gates close promptly at 6:00 PM 

1. District personnel are solely authorized to maintain the Cemetery grounds. In no event shall any other person alter, modify, 
mutate, turn or vary any grave, marker, vase or other object under District’s exclusive control.  
 

2. Cut or artificial flowers, and small flags on Memorial and Veterans Day, placed in flower receptacles installed by District 
personnel are allowed. Two flower receptacles are allowed for full size graves (One receptacle for cremation graves). No 
other objects may be placed on any grave for any purpose. Unauthorized items will be removed and disposed of by District 
personnel. Flowers placed at a gravesite after a burial service will be removed and disposed of on the third day following the 
service. Periodically the District will remove and dispose of all frayed or discolored flowers.  
Exceptions: The District will relax its flower removal procedure during certain holiday periods throughout the year. 
In addition, if there is a birthday or anniversary of the person interred, then the family may request the flowers be left 
on the interment space for that week.  
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3. No person other than District employees or persons acting under the direction of the General Manager shall plant turf, trees, 
shrubs, flowers, ground covering or plants of any type in any part of the cemetery.  
 

4. No lot or space shall be defined by any architectural object. No borders of any kind are permitted around graves, blocks, or 
any portion thereof.  
 

5. Every reasonable effort will be made to care for flowers or flags placed on interment spaces, but neither the Cemetery District 
nor any of its employees will be held responsible for anything left on the gravesite that may be lost, stolen or misplaced. 
Please do not place any items of great monetary or sentimental value on the gravesites.  

 

6. All persons, while on District property, shall refrain from conduct that endangers or unreasonably disturbs other persons or 
burial services. Loitering, disruptive demonstration or disruptive assemblages is not allowed. No animals or pets shall be 
permitted on District property, except assist animals, or those which may be necessary for District security purposes.  
 

7. No burning of any substance or material is allowed on District property. No picnics, tents, breakable items, bicycles, 
skateboards, smoking, firearms, drugs or alcohol are permitted on District property.  
 

8. No overnight parking is allowed.  
 

Memorial Markers 
1. Pursuant to Section 8300 of the Health and Safety Code, the District reserves the right to regulate and/or prohibit the 

placement of any or all markers and benches on any portion of District property. In addition, the District may remove any or 
all markers and/or benches from District property if, in the sole and absolute discretion of the General Manager, conditions 
warrant such action.   
 

2. Memorial markers and benches must be made of solid industry standard granite or U.S. standard bronze. 
 

3. All grave markers shall be installed by District personnel and placed flush with the ground and embedded in concrete of a 
standard size.  An initial setting fee shall be charged by and paid to the District in an amount determined by the District.  
 

4. Grave markers shall at all times remain the property of the family who purchased the markers. Benches are considered a 
donation to the Cemetery and become the property of the District once they are placed on Cemetery grounds. The District 
shall not be responsible or liable for any damage caused to any grave marker or bench by vandalism, machines, equipment, or 
acts of God.  
 

5. Only one marker shall be permitted on each grave space. Benches are only allowed in areas that have been designated for 
bench placement as determined by the General Manager. A Bench Agreement must be signed prior to purchase. 
 

6. Approved markers/benches shall be limited in size as follows: Thickness: Minimum 3” not to exceed 4” 
• Single Standard Grave    28” x 16”  
• Two standard graves side by side   36” x 16” 
• Cremation/Infant grave (2’ x 4’)   28” x 16” 
• Cremation grave (2’ x 2’)    18” x 9” 
• Standard Granite Bench     48” x 14” 

 

The sole and absolute authority and control of the District is vested in the Board. All day to day authority over the operation of the 
District is vested in the General Manager. The District shall be operated in accordance with all applicable local, State and Federal 

Health and Safety Code provisions and other laws, rules or regulations now in effect or which may hereafter be duly adopted. 
 

PUBLIC CEMETERY DISTRICT’S 
RIGHTS TO SUCCESSION OR DESIGNATION OF OWNERSHIP 

Decedent or Owner on Record 
Decedent’s Agent under POA for Health Care 

Decedent’s Spouse or registered Domestic Partner 
Decedent’s Child/Children 
Decedent’s Parent/Parents 
Decedent’s Sibling/Siblings 

Decedent’s Grandparent/Grandparents 
Decedent’s Uncle’s or Aunt’s 

Predeceased Spouse Children (decedent’s step children) 
All other surviving next of kin in the order of claim through nearest ancestor 

Predeceased Spouse Parents 
Surviving issue of Parents of Predeceased Spouse (brother’s and sister’s in laws) 

           Initials:  _____________________ 
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